El fenomen de l’absentisme laboral a Espanya ha assolit nivells preocupants els primers mesos del 2024. Segons l’informe recent de The Adecco Group Institute, la taxa d’absentisme, definida com les hores no treballades per motius ocasionals, com ara incapacitats temporals o altres raons, ha augmentat significativament. El primer trimestre d’aquest any, l’absentisme va arribar al 7,3% de les hores pactades efectives. Això equival que aproximadament 1.221.829 assalariats no van treballar durant aquest període de temps.
Aquest increment representa un nou punt en la problemàtica de l’absentisme laboral a Espanya. Durant l’any passat, la taxa anual d’absentisme es va situar en el 6,8%, la segona més alta des de l’any 2000 , igualada amb la taxa del 2022. Aquest any, la tendència continua a l’alça, cosa que suggereix un agreujament de les condicions que porten els treballadors a absentar-se dels seus llocs.
L´informe de The Adecco Group Institute també destaca que la salut mental és un factor determinant en aquesta problemàtica. Espanya s’enfronta a un impacte en la força laboral relacionat amb la salut mental més gran que a la majoria dels països comparats. Les mateixes companyies han començat a reconèixer la importància d’abordar aquest problema per millorar el benestar dels empleats i reduir les taxes d’absentisme.
Aquest augment en l’absentisme no només afecta la productivitat de les empreses, sinó que també té repercussions econòmiques i socials més àmplies. La necessitat d’implementar polítiques de suport a la salut mental i altres mesures preventives esdevé crucial per revertir aquesta tendència i promoure un entorn laboral més saludable i productiu.
La situació actual subratlla la importància d‟un enfocament integral per abordar l‟absentisme laboral, que inclogui l‟atenció a la salut mental dels treballadors i la millora de les condicions laborals en general. Les empreses i les institucions han de treballar conjuntament per trobar solucions efectives que permetin reduir l’absentisme i millorar el benestar de la força laboral espanyola.