A Espanya, el nombre de baixes laborals ha experimentat un augment marcat, situant-se al capdavant del rànquing d’absentisme laboral per incapacitat temporal a la Unió Europea al costat de França i Portugal. La incidència de la incapacitat temporal ha augmentat constantment des del 2014, assolint nivells històrics el 2023.
Augment de les Baixes Laborals en Números
Entre el 2007 i el 2012, aproximadament el 2% dels treballadors faltaven al seu lloc per motius de salut. Tot i això, en l’últim any, aquesta xifra es va duplicar, arribant al 4,1%. Aquest increment col·loca Espanya en una posició destacada quant a absentisme laboral, superant la mitjana de la UE, que se situa al 2,5%.
El 2023, es van registrar més de 450 baixes laborals per incapacitat temporal per cada mil treballadors a tot el país, una xifra que representa la incidència màxima des del 2013. Aquestes dades provenen del darrer estudi sobre els determinants de l’absentisme laboral, elaborat per Umivale Activa i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie).
Anàlisi de les Baixes Laborals
L’augment de les baixes laborals ha afectat tant les gestionades per mútues com les tramitades per la Seguretat Social, encara que de manera diferent. En les absències laborals per contingències comunes, la incidència anual de les gestionades per mútues es va situar en 409 baixes per cada mil treballadors el 2023, cosa que representa un augment del 67% respecte al 2013. En el cas de les baixes gestionades per l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), el volum més que es va duplicar, amb un increment del 138% respecte al 2013, i va assolir 414 nous processos per cada mil ocupats.
D’altra banda, les baixes per malaltia professional o accident de treball van mostrar una incidència més moderada, amb 41,6 processos nous per cada 1.000 treballadors en el cas de les mútues, i 59,6 en els processos gestionats per l’INSS.
Impacte Econòmic
El 2023, es van perdre més de 396 milions de jornades laborals a Espanya a causa de processos d’incapacitat temporal (IT), un augment del 62% en comparació del 2018. Aquest increment representa un cost anual que supera els 17.000 milions d’euros, cosa que equival a l’1,4% del PIB espanyol. Aquest cost és significativament més alt que l’1,2% mitjana a Europa.
L’allargament de les baixes laborals s’atribueix en part a la manca de resposta del sistema públic de salut. Els retards en l’obtenció de cites mèdiques i les intervencions quirúrgiques contribueixen a l’augment de les baixes. El col·lapse del Sistema Nacional de Salut (SNS) s’identifica com a causa principal d’aquests retards.
Salut Mental
La salut mental ha esdevingut una preocupació creixent. La depressió ha sorgit com la principal causa d’incapacitat laboral permanent a Espanya i ha superat els problemes d’esquena. La prevalença d’aquesta malaltia a Espanya és del 29%, significativament més alta que la mitjana del 15% a Europa.
Un estudi del Grup d’Acció de Salut i Sostenibilitat revela que només el 64% de les empreses a Espanya tenen iniciatives per tenir cura de la salut mental dels empleats. La por de perdre la feina és un dels principals desencadenants de problemes de salut mental, amb un 30% dels espanyols considerant possible perdre la feina el 2024.
Regionalitat de l’absentisme
Astúries, País Basc i Galícia són les comunitats autònomes més afectades per l’absentisme laboral. Astúries lidera amb una taxa del 8,3%, seguida pel País Basc amb un 7,9% i Galícia amb un 7,8%. Per contra, Andalusia presenta una taxa d’absentisme del 6,6%.
Conclusió
L’augment de l’absentisme laboral a Espanya reflecteix no només un increment en la incidència de problemes de salut entre els treballadors, sinó també deficiències en el sistema de salut pública i la necessitat d’una atenció més gran a la salut mental en l’entorn laboral. La situació actual exigeix mesures eficaces per millorar la gestió de la salut dels treballadors i garantir un entorn laboral saludable i productiu.