El 2023, Espanya va aconseguir un rècord històric en baixes laborals per incapacitat temporal, registrant més de 450 processos per cada 1.000 treballadors. Aquest alarmant increment ha estat analitzat detalladament al segon informe sobre els determinants de l’absentisme laboral, presentat per Umivale Activa i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie).
Incidència de les Baixes per Tipus de Contingència
La incidència de les baixes laborals varia segons el tipus de contingència i l’entitat gestora:
- Contingències Comuns Gestionades per Mútues: Es van registrar 409 noves baixes per cada 1.000 treballadors, fet que suposa un augment del 67% respecte al 2013.
- Contingències Comuns Gestionades per l’INSS: Aquí l’increment encara és més pronunciat, amb un 138% més de baixes respecte al 2013, aconseguint 414 nous processos per cada 1.000 ocupats.
- Contingències Professionals (Malaltia Professional o Accident de Treball): La incidència és més moderada, amb 41,6 nous processos per cada 1.000 treballadors gestionats per mútues i 59,6 per l’INSS.
Impacte Econòmic ia la Productivitat
L’informe destaca que el 2023 es van perdre més de 396 milions de jornades laborals a causa de la incapacitat temporal, un augment del 62% en comparació del 2018. Això equival al fet que 1,1 milions de treballadors no van acudir al seu lloc de treball cap dia de l’any, oa una mitjana de 20 dies d’absència per treballador a causa d’IT.
Tot i que la durada mitjana de les baixes ha disminuït lleugerament, situant-se en 34,4 dies per a contingències comunes i 37,3 dies per a contingències professionals, el fort augment en la incidència de baixes ha contrarestat aquest efecte moderador.
Diferències regionals a l’absentisme
L’informe també revela diferències significatives en l’absentisme laboral entre les comunitats autònomes:
- Alta Incidència: Navarra i Catalunya registren aproximadament 600 baixes per cada 1.000 treballadors protegits.
- Baixa Incidència: Extremadura, Astúries i Galícia presenten menys de 300 baixes per cada 1.000 treballadors.
Pel que fa a la durada dels processos, Extremadura i Galícia superen els 60 dies de mitjana, mentre que les Balears, Madrid, Catalunya i Navarra tenen durades al voltant de 25 dies o menys. Melilla, les Canàries, Galícia i el País Basc encapçalen la llista pel que fa al percentatge de jornades laborals perdudes, prop del 7%, mentre que Madrid, la Rioja i les Balears registren els percentatges més baixos, al voltant del 4,5%.
Reflexions i Futures Investigacions
Juan Miguel Mesa, responsable del projecte per part d’Umivale Activa, subratlla la paradoxa d’aquest fenomen: “En una dècada on aparentment estem cuidant més l’alimentació i fent més exercici físic, i en què s’han implementat més mesures per afavorir la conciliació , per què emmalaltim més que fa deu anys? Això, entre altres coses, és el que volem esbrinar amb aquest estudi.”
L’informe també assenyala que, tot i que la reducció de la durada mitjana de les baixes ha tingut un efecte moderador, no n’hi ha hagut prou per compensar l’augment de la incidència, cosa que ha resultat en una major intensitat de l’absentisme i un augment en el percentatge de jornades perdudes.
Aquest informe és crucial per entendre els factors que influeixen en l’absentisme laboral i el seu impacte econòmic, i planteja la necessitat de investigacions futures per abordar els processos de llarga durada i altres variables que afecten la productivitat i la salut laboral a Espanya.